Dierenarts Pieter Bellen
Ik heb net een hond/kat gekocht. Wat nu met de verzorging?
Na de aankoop van uw dier (veelal op 7 à 8 weken) kan u best eerst langs gaan bij de dierenarts voor een controle van o.m.: aangeboren afwijkingen, vaccinaties, ontworming, chip. Vanaf 9 weken wordt uw dier gevaccineerd en ontwormd, dikwijls gebeurt dit op 12 weken nog een keer. Op 6 maanden kan uw dier gecastreerd of gesteriliseerd worden. Verder wordt u 1x per jaar per brief uitgenodigd voor de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw dier met een volledige controle, vaccinatie en ontworming.
Wat als ik mijn dier mee wil nemen naar het buitenland?
Honden, katten of fretten waarmee u buiten België reist, moeten geïdentificeerd zijn door middel van een elektronische chip. U moet voor hen ook over een Europees paspoort beschikken.
Voor Europa is inenting tegen hondsdolheid verplicht. Deze inenting moet ten laatste 3 weken vóór vertrek gebeuren. Wanneer u naar het VK, Ierland, Finland of Malta reist, is een ontworming 1 tot 5 dagen vóór vertrek noodzakelijk. Indien u buiten Europa reist, moet u steeds het consulaat van het land van bestemming raadplegen voor de toepasselijke wetgeving.
Hoe vaak moet ik mijn dier ontwormen?
Best ontwormt men pups en kittens vanaf de leeftijd van twee weken en men herhaalt dit elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Volwassen dieren worden minstens tweemaal per jaar ontwormd. Uw dier kan wormen opdoen in de natuur maar ook via vlooien. Veelal ziet men geen veranderingen bij een dier met wormen, maar het kan diarree krijgen, mager blijven of een dik buikje krijgen. Het typische 'sleetje' rijden, wanneer uw hond met de poep over de grond schuurt, komt zoals vaak gedacht niet door wormen, maar door een probleem met de anaalklieren.
Hoe ga ik huidparasieten te lijf?
Huidparasieten, zoals vlooien en teken, kan men best bestrijden met een antiparasitaire pipet in de nek. Dit product werkt ongeveer 3 maanden tegen vlooien en teken. Teken worden steeds zo snel mogelijk verwijderd met behulp van een tekentangetje.
Er bestaan ook halsbanden, injecties en pillen tegen huidparasieten.
Wat doen voor anticonceptie?
De pil en de prikpil kunnen een tijdelijke oplossing zijn. Tijdelijk omdat ze vele bijwerkingen kennen, zoals borstkanker en baarmoederontsteking.
Sterilisatie is aan te raden.
Wanneer steriliseren, castreren?
De teef wordt best gesteriliseerd op een leeftijd van 6 maanden of 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid. De eerste loopsheid doet zich voor tussen de 6 en 12 maanden. De kattin wordt best gesteriliseerd op een leeftijd van 6 maanden. De reu en de kater kunnen best gecastreerd worden op 6 maand.

 

Heeft mijn dier gebitsverzorging nodig?
Men kan best van jongsaf de hond gewoon maken aan het regelmatig poetsen van de tanden met een tandpasta voor honden. Hen regelmatig harde brokjes te eten geven helpt om tandsteen te voorkomen. Ook speciale kauwstrips kunnen tandsteenvorming voorkomen.
Indien nodig, kan uw dierenarts tandsteen verwijderen.
Welke voeding heeft mijn dier nodig?
Vroeg in het leven (tot 1 jaar) heeft uw dier nood aan puppy/kitten voeding met hoogwaardige voedingsstoffen voor de groei. Als volwassen dier (van 1 tot ongeveer 8 jaar) heeft het een ander metabolisme en bijgevolg behoefte aan andere voedingsstoffen. U geeft dan best een adult/volwassen voeding. Wanneer uw dier ouder wordt (vanaf ongeveer 8 jaar) kan het best via een 'senior/mature adult' voeding beschermd worden tegen ouderdomskwalen. Er bestaat een aangepaste voeding voor ongeveer elke kwaal (suikerziekte, darmklachten, huidproblemen, overgewicht...). Uw dierenarts kan u raad geven in de keuze van de juiste voeding voor uw dier. Er wordt gewerkt met kwaliteitsvoeding van Calibra, Hills, Eukanuba, Royal Canin en Trovet. In overleg wordt bepaald welke voeding past bij uw dier.
Is er een specifieke verzorging nodig voor een oud dier?
Vanaf ongeveer 8 jaar is uw dier al een dagje ouder. Een ouder dier heeft aangepaste senior of mature voeding nodig tegen vroegtijdige veroudering. Een jaarlijkse bloedname is zeer nuttig voor het vroegtijdig opsporen van vele ouderdomskwalen. Ook de tanden verdienen extra aandacht en eventueel tandbederf kan verwijderd worden. Uw dier kan ook last krijgen van arthrose, waarvoor doeltreffende medicatie en voedingssupplementen bestaan. Overgewicht wordt ook nauwlettend in het oog gehouden en kan met veel succes behandeld worden.
Een operatie... Wat nu?
Indien een chirurgische ingreep noodzakelijk is, is het aangewezen uw dier voor te bereiden op deze belangrijke dag. Het is noodzakelijk om uw dier tenminste 12 uur nuchter te houden vóór een operatie. Meestal wordt in de voormiddag geopereerd. Uw dier mag dan niet meer eten na 20 uur de dag voordien. Drinken mag wel. Voor u naar de praktijk komt zorgt u best dat uw dier nog geplast heeft. Uw dier kan na de ingreep 's avonds meestal opgehaald worden, gewoonlijk rond 18 uur. Indien uw dier hechtingen heeft, worden die na 10 of 12 dagen (gratis) verwijderd.
Wat als mijn dier vaak wegloopt?
Voornamelijk katers en reutjes kunnen soms weglopen en dagen wegblijven op zoek naar een partner. Daarom worden ze best gecastreerd/gesteriliseerd.
Indien uw dier om andere redenen wegloopt, kan u het best laten identificeren door middel van een microchip (verplicht voor honden en katten). Door middel van een pijnloze en snelle injectie wordt een microchip ingeplant onder de huid. Op deze microchip staan de persoonlijke gegevens van eigenaar en dier. Deze worden bijgehouden in een centrale databank. Elke dierenarts en elk asiel in Europa kan deze chip aflezen en de juiste eigenaar achterhalen.
Wanneer is mijn dier te dik (obesitas)?
Wanneer uw dier geen taille meer heeft of zelfs een buikje krijgt of wanneer de ribben van uw dier niet meer goed te voelen zijn, is uw dier te dik. Andere symptomen kunnen zijn: kortademigheid, snelle vermoeidheid, arthrose, hart- en vaatziektes, huidproblemen, suikerziekte, en allerlei infecties. Wanneer uw dier te dik is kan u dit verhelpen door het meer beweging te geven. Een aangepaste dieetvoeding in de juiste hoeveelheid zal veelal tot snelle en betere resultaten leiden. Er bestaat eveneens medicatie om uw dier te helpen afvallen.
Wanneer is mijn dier ziek?
Wanneer u twijfelt aan de gezondheid van uw dier, verwittig dan uw dierenarts. Wanneer uw dier van gedrag verandert, kan het immers ziek zijn. Bij volgende symptomen verwittigt u uw dierenarts best zo snel mogelijk: futloos, niet eten, niet drinken, ademhalingsproblemen, niet kunnen plassen, blauwe, gele of witte slijmvliezen in mond en ogen in plaats van roze, bloed in de stoelgang, opzwellende buik, vermageren zonder reden, snelgroeiende gezwellen, vuilverlies via de vagina, teveel eten, teveel drinken. Signaleer steeds een verandering in eetgedrag, drinkgedrag, stoelgang of urine van uw dier.
Wat kan ik doen aan het zwerfkattenprobleem in Aarschot?
Het zwerkattenproject in Aarschot heeft als doel het aantal zwerfkatten te beperken door castratie of sterilisatie. Bij de milieudienst van de stad Aarschot (016 55 03 82) kan u terecht voor vangkooien. U zet de kooi uit en wanneer u een zwerfkat vangt, belt u de milieudienst voor een volgnummer. U belt naar de praktijk, u meldt het volgnummer en vervolgens kan u het dier brengen voor castratie of sterilisatie. Het geopereerd dier krijgt een knipje in het oor. U haalt in overleg met de dierenarts het dier weer op en laat het weer vrij in de omgeving waar u het dier gevangen hebt.

Voor verdere inlichtingen contacteer uw dierenarts.

webmaster Simone Bovin
dierenarts, pieter bellen, aarschot, veearts, dierenziekten, vaccinaties, inentingen, hond, kat, hondenidentificatie, hondenchippen, hondenpaspoort, ontwormen, wormen, huidparasieten, teken, vlooien, schurft, anticonceptie, de pil, de prikpil, sterelisatie, castratie, tandenverzorging, gebitsverzorging, hondenrassen, krolsheid